Postanowiłam zrobić mini pizze, czyli tzn. pizzerinki. Przepisów w internecie jest bardzo wiele, ale najbardziej przypadł mi do gustu bardzo prosty przepis z bloga Kwestia smaku. Skorzystałam z przepisu na ciasto, bo oczywiście dodatki dostosowałam sobie do naszych ulubionych smaków.
Podaję Wam ilość na 3 pizzerinki, które zajmą całą dużą blachę, więc można zamiast trzech zrobić jedną dużą pizzę ;)
Potrzebne składniki:
- 3/4 szklanki wody niegazowanej, lekko ciepłej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy.
Składniki na sos pomidorowy:
- pół kartonika sosu pomidorowego,
- 1 łyżka stołowa bazylii,
- 1 łyżka stołowa oregano,
- 1 łyżka stołowa oliwy.
Składniki na dodatki - tutaj panuje pełna dowolność - w naszym przypadku były to:
- mała torebka oliwek pokrojonych na połówki,
- 6 plasterków żółtego sera startego na dużych oczkach tarki,
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki,
- 6 parówek pokrojonych w cienkie plasterki,
- 6 łyżek kukurydzy z puszki.
Wykonanie:
1. Do połowy ilości lekko ciepłej wody (można podgrzać w garnuszku) dodaję drożdże, cukier i całość dokładnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam na bok i czekam, aż drożdże zaczną się pienić.
2. Do miski wsypuję mąkę, robię zagłębienie, pomału wlewam zaczyn drożdżowy i mieszam całość łyżką. Następnie dodaję pozostałą ciepłą wodę, oliwę i dalej mieszam.
3. Na koniec dodaję sól i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Można także wyrabiać je mikserem z końcówkami hakowymi do ciasta drożdżowego.
4. Ciasto formuję w kulę, smaruję oliwą i odkładam do miski. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją masę.
5. W tym czasie kroję wszystkie dodatki i szykuję sos pomidorowy (w małej miseczce mieszam wszystkie składniki do sosu).
6. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam, dzielę na trzy części, z każdej z nich formuję placek, który kładę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, robię grubsze krawędzie, przykrywam ściereczką i pozostawiam jeszcze do wyrośnięcia.
7. Nagrzewam piekarnik do 220C (opcja grzania góra-dół z termoobiegiem).
8. Każdy placek smaruję sosem pomidorowym, rozrzucam ser żółty i pozostałe dodatki.
9. Tak przygotowane pizzerinki piekę ok. 10 minut do zarumienienia się boków i spodu ciasta.
Pizzerinki zjadamy od razu ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz