Tym razem do przepisu na puszysty sernik dodałam wiórki kokosowe i dzięki temu stał się on, oprócz tego, że cięższy ;), to jeszcze smaczniejszy :)
Sami spróbujcie ;)
Najpierw ustawiam piekarnik na 170C (opcja góra-dół) i zabieram się za ciasto.
Potrzebne będą następujące składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 1 kg sera twarogowego na sernik,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 szklanka cukru,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej,
- 6 dużych jajek,
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z jednej laski wanilii,
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1/2 torebki wiórków kokosowych (ok. 100 g),
- 1 większe opakowanie herbatników typu Be-Be (do wyłożenia na dno tortownicy).
Składniki na polewę czekoladową (wykorzystałam tę z ciasta buraczkowego):
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
- 50 ml śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżeczka miodu,
- ewentualne dodatki: orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe do posypania polewy.
A teraz przygotowanie:
1. Ser, mascarpone, cukier i mąkę wrzucam do dużej miski i miksuję na niewielkich obrotach.
2. Dodaję pojedynczo jajka i nadal miksuję na niskich obrotach.
3. Dodaję ekstrakt z wanilii / ziarna wanilii, śmietanę, wiórki kokosowe i nadal delikatnie miksuję.
UWAGA: Jeśli będziemy miksować na wysokich obrotach, napowietrzymy masę sernikową, co spowoduje, że podczas pieczenia sernik bardzo urośnie, a następnie opadnie. Ma to także swój urok, więc można tak zrobić celowo ;)
4. Samo dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i herbatnikami, a następnie wlewam masę serową.
5. Ciasto piekę w 175C (opcja góra-dół) przez ok. 20 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120C i piekę przez 110 minut*.
6. Gotowe ciasto zostawiam w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
* W przepisie pierwotnie była inna polewa, którą trzeba zapiec na cieście 20 minut, ale skorzystałam z innego przepisu. Dlatego łącznie piekę sernik ok. 110 minut (wcześnie ciasto 90 minut + z polewą 20 minut).
Przygotowanie polewy:
1. W małym rondelku podgrzewam śmietanę z miodem, mieszając co jakiś czas, do momentu wrzenia. Zdejmuję z palnika.
2. Dodaję posiekaną czekoladę i co jakiś czas mieszam, aż się rozpuści.
3. Jak masa zacznie lekko gęstnieć, polewam nią ciasto i posypuję płatkami migdałowami / orzechami / wiórkami kokosowymi (pełna dowolność).
4. Ciasto z polewą zostawiam do całkowitego zastygnięcia, najlepiej w lodówce na całą noc.
Smacznego!
Źródło: www.marta-gotuje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz