piątek, 13 maja 2016

Ciasto piaskowe w łaty

Tym razem po długiej nieobecności w pracy chciałam przygotować coś specjalnego dla moich Miłych Współpracowników. Chciałam także osłodzić im początek tygodnia w pracy.

Postanowiłam zrobić ciasto z kruszonką, ale takie trochę nietypowe - łaciate ;)


Sięgnęłam do moich ulubionych Moich Wypieków, znalazłam odpowiedni przepis, który nieco zmodyfikowałam do moich potrzeb i voilà :D Jest to idealne ciasto, kiedy ma się jedynie podstawowe produkty w kuchni, bez większych udziwnień ;)

Czas przygotowania: ok. 20 minut.
Czas pieczenia: ok. 50 minut piekarnik elektryczny z termoobiegiem lub do suchego patyczka.

Potrzebne będą następujące składniki:
  • 150 g masła w pokojowej temperaturze,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka w temperaturze,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki przesianego kakao.

Zaczynam od ustawienia piekarnika: 160C z termoobiegiem.

A teraz do dzieła:
1) Masło miksuję z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę.
2) Białka oddzielam od żółtek i żółtka dodaję pojedynczo do masy dalej miksując.
3) Obie mąki przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej - delikatnie miksuję na średnich obrotach lub mieszam łyżką drewnianą. Dodaję cukier waniliowy i dalej mieszam.
4) W osobnym wysokim naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. Następnie dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką.
5) Z całego ciasta odkładam ok. 1/3 część ciasta do osobnego naczynia, dodaję kakao i delikatnie mieszam łyżką.
6) Do wyłożonej papierem do pieczenia "keksówki" wykładam na przemian ciasto białe i ciasto kakaowe, mieszam widelcem lub patyczkiem, dzięki czemu później powstaną różne wzorki - łaty.
7) Ciasto piekę w temp. 160C w opcji z termoobiegiem i grzałką od dołu ok. 50 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto jest bardzo smaczne, kruche i idealnie się nadaje do porannej kawy ;)

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz