niedziela, 29 maja 2016

Tarta z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa, więc trzeba korzystać :)

Tym razem tarta z rabarbarem zaczerpnięta z Moich Wypieków - krucha, słodka, delikatna i bardzo smaczna :)



Na ciasto będą potrzebne:
  • 220 g zimnego masła,
  • 450 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • kilka łyżek zimnej wody (wyszło mi ok. 10-15 łyżek w zależności od rodzaju mąki).

Na nadzienie rabarbarowe potrzebne będą:
  • 6 szklanek pociętego na kawałki, obranego rabarbaru (około 6 grubych lasek),
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo przygotowuję:
  • 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta z wierzchu,
  • garść cukru brązowego do posypania ciasta.

Zaczynam od zagniecenia ciasta:
1. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól, dodaję masło pokrojone w drobne kawałki.
2. Masło rozdrabniam w mące nożem. Następnie zagniatam ciasto na kruszonkę.
3. Dodaję kilka łyżek wody i zagniatam ciasto dalej, do momentu jednolitej masy. Jeśli jest potrzeba i ciasto nadal jest mało kleiste, dodaję znów kilka łyżek wody.
4. Ciasto formuję w kulę, zawijam w folię spożywcza i wkładam do lodówki na pół godziny.

Teraz szykuję nadzienie rabarbarowe:
1. Do miski wrzucam pokrojony rabarbar, zasypuję cukrem, cynamonem i mąką i dokładnie mieszam.
2. Miskę odstawiam na bok.
3. Rabarbar puści sok, dlatego co jakiś czas mieszam całość.

Czas na pieczenie - włączam piekarnik na 200C z termoobiegiem:
1. Wyjmuję ciasto z lodówki i dzielę je na dwie części: większą i mniejszą. Mniejszą wkładam z powrotem do lodówki.
2. Większą część ciasta rozwałkowuję, wykładam do foremki na tartę i nakłuwam widelcem. Na wierzch wykładam papier do pieczenia i obciążam ziarnami fasoli / grochu.
3. Ciasto piekę przez 15 minut w temperaturze 200C. Po tym czasie usuwam papier i ciasto piekę jeszcze dodatkowo 5 minut do momentu lekkiego zbrązowienia spodu.
4. Kiedy ciasto się piecze, wyciągam z lodówki mniejszą część wcześniej przygotowanego ciasta i rozwałkowuję je na okrąg nieco większy od średnicy foremki na tartę.
5. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika, wykładam na nie nadzienie rabarbarowe i na wierzch kładę rozwałkowane ciasto. Sklejam boki "świeżego" ciasta z podpieczonym ciastem, z wierzchu nakłuwam ciasto widelcem, aby sok z rabarbaru mógł odparować w trakcie pieczenia. Następnie smaruję wierzch ciasta mlekiem i posypuję brązowym cukrem.
6. Placek piekę w temperaturze 200C z termoobiegem przez 10 minut, a następnie zmniejszam temperaturę pieczenia do 180C i piekę jeszcze przez 25 minut.
7. Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę na kratce.
8. Gotowe ciasto wyjmuję z foremki jak ostygnie.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz