Potrzebne będą następujące składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, może być także orkiszowa lub razowa,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- szczypta soli,
- 150 g masła,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich,
- ewentualnie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zaczynam od nastawienia piekarnika na 160C w opcji z termoobiegiem.
Przygotowanie:
1. W jednej misce mieszam mąkę z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i solą.
2. Masło miksuję z cukrami i jajkiem.
3. Obie masy łączę ze sobą i dodaje bakalie.
4. Ciasto wkładam do zamrażalnika na ok. 10-15 minut.
5. Po tym czasie wyjmuję ciasto i oddzielam kawałkami formując kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam kulki w niewielkiej odległości od siebie i rozpłaszczam je lekko dłonią.
7. Ciasteczka piekę ok. 15-20 minut w 160C w opcji z termoobiegiem do zarumienienia się.
Ciasteczka są kruche i bardzo pożywne. Idealnie pasują do kawy czy herbaty ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz