piątek, 20 maja 2016

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Pewnego dnia siedzieliśmy sobie oglądając kulinarne programy w poszukiwaniu ciekawych przepisów i trafiliśmy na program Ewy Wachowicz. Pokazywała, jak zrobić ciasteczka owsiane. Znam już kilka przepisów, które sprawdziłam i ciasteczka wychodzą bardzo smaczne. Postanowiłam sprawdzić i ten. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a ciasteczka cieszyły się ogromnym zainteresowaniem domowników. Przy okazji można do pomocy poprosić dzieci, które na pewno będą szczęśliwe z tego powodu ;) Zabrałam także część ciasteczek do pracy, aby poczęstować moich współpracowników. Wszystkim bardzo smakowały, więc postanowiłam się podzielić przepisem na blogu. Ciasteczka są kruche, smaczne i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. Oczywiście można sobie modyfikować dodatki według własnych upodobań.




Potrzebne będą następujące składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej, może być także orkiszowa lub razowa,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  • 150 g masła,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich,
  • ewentualnie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zaczynam od nastawienia piekarnika na 160C w opcji z termoobiegiem.

Przygotowanie:
1. W jednej misce mieszam mąkę z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i solą.
2. Masło miksuję z cukrami i jajkiem.
3. Obie masy łączę ze sobą i dodaje bakalie.
4. Ciasto wkładam do zamrażalnika na ok. 10-15 minut.
5. Po tym czasie wyjmuję ciasto i oddzielam kawałkami formując kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam kulki w niewielkiej odległości od siebie i rozpłaszczam je lekko dłonią.
7. Ciasteczka piekę ok. 15-20 minut w 160C w opcji z termoobiegiem do zarumienienia się.

Ciasteczka są kruche i bardzo pożywne. Idealnie pasują do kawy czy herbaty ;)

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz