piątek, 29 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną

Sezon w pełni, a więc i ja zrobiłam ciasto z rabarbarem :)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną
Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną

Zawsze miałam ochotę upiec takie ciasto, ale nie byłam przekonana, czy z rabarbarem to dobry pomysł. Ale teraz już wiem - to GENIALNY pomysł :) Ciasto jest słodkie, a rabarbar dodatkowo nadaje ciastu lekko kwaskawy smak, co w efekcie końcowym daje ciekawe doznania smakowe ;)

Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz ;)

Tym razem użyłam blaszki o wymiarze 35 cm x 21 cm, ale równie dobrze można wziąć mniejszą - wtedy podstawa ciasta będzie nieco grubsza ;)

A więc do dzieła!

Na ciasto będą potrzebne następujące składniki:
  • 3 duże laski rabarbaru,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej (można je nieco rozpuścić),
  • 180 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 160 g cukru - może być drobny cukier do wypieków,
  • 1 budyń waniliowy w proszku,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina cukru pudru do posypania na wierzchu.

Dodatkowo na kruszonkę będą potrzebne:

  • 70 g mąki pszennej,
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 30 g cukru - może być drobny cukier do wypieków.

Czas przygotowania: ok. 20-30 minut.
Czas pieczenia: 50 minut.
Całość: ok. 70-80 minut.


Najpierw włączam piekarnik na 170C. W tym czasie zabieram się za przygotowanie ciasta.

Zaczynam od przygotowania kruszonki:

Kruszonka wyrabia się tak samo jak ciasto kruche ;) Do miski wrzucam mąkę i cukier, a następnie masło, które rozdrabniam nieco nożem na mniejsze kawałki. Następnie zagniatam ciasto do uzyskania gładkiej masy. Formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na ok. 20-30  minut, żeby stwardniało.

Teraz czas na ciasto główne:

1) Rabarbar kroję na małą kostkę i wrzucam do miseczki. Wsypuję brązowy cukier i całość mieszam. Miseczkę odstawiam na bok.
2) Cukier wrzucam do dużej miski, dodaję masło i całość miksuję do uzyskania jasnej puszystej masy.
3) Do masy przesiewam mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaję proszek budyniowy. Wbijam jajka. Całość miksuję, żeby się wszystko dobrze wymieszało. Ciasto nieco zgęstnieje.
4) Wykładam blaszkę papierem i nakładam ciasto. Wyrównuję z wierzchu.
5) Rozrzucam kostki rabarbaru po cieście.
6) Wyjmuję kulkę kruszonki z zamrażalnika i ścieram na tarce na dużych oczkach nad ciastem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną
Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170C piekarnika i piekę przez ok. 50 minut aż ciasto się zarumieni. Gdy ciasto ostygnie, można je posypać cukrem pudrem (przez sitko).

Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną
Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną
 
Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną
Ciasto z rabarbarem i kruszonką maślaną


Pychotka - smacznego życzę!

Źródło inspiracji: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz