Wiosenna botwinka |
- 1 pęczek botwinki,
- 1 marchewka,
- 1 mniejsza pietruszka,
- ok. 1 l bulionu - ja miała wcześniej przygotowany rosół,
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- 200 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego do zabielenia zupy,
- odrobina natki pietruszki lub szczypiorku do dekoracji.
Najpierw zagotowuję bulion / rosół. W tym czasie kroję wcześniej obraną marchewkę i pietruszkę w małą kosteczkę. Tak samo drobno kroję liście i łodygi botwinki, obieram buraczki i również kroję je w małą kosteczkę. Wszystko (oprócz botwinki) wrzucam do zagotowanego już bulionu / rosołu i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję botwinkę (buraczki, liście, łodygi) i nadal gotuję na wolnym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany / jogurtu, którą / y trzeba zahartować: odrobinę śmietany / jogurtu odkładam do małej szklaneczki na dekorację, następnie do kubka ze śmietaną / jogurtem dodaję kilka łyżek gorącej zupy i dobrze mieszam, a następnie wlewam całość do garnka i jeszcze chwilę całość gotuję.
Na talerzu kroję wcześniej ugotowane i brane jajko. Nalewam na talerz zupę, ozdabiam kleksem śmietany / jogurtu i pietruszką / szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz