piątek, 12 czerwca 2015

Ciasto z kaszy manny - bez pieczenia

Kasza manna nigdy do mnie nie przemawiała jako składnik ciasta. Ale pewnego razu trafiłam na przepis, który przypadł mi do gustu. Trochę go zmodyfikowałam, dodałam banany i karmel i wyszło niebo w gębie :) Banany można zastąpić innymi owocami, np. gruszką. Pierwszy raz robiłam karmel i przyznam, że wydawało mi się to trudne, a jednak nie jest. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale warto czasem poeksperymentować, aby zadowolić kulinarnie swych bliskich :) Pyszności, a do tego bardzo sycące, więc nie trzeba się obawiać, że zjemy za dużo ;)


Oto składniki na ciemną masę:
  • 1,5 szklanki kaszy manny (270 g),
  • 1 l mleka,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 laski wanilii,
  • 3 łyżki kakao naturalnego.
Teraz składniki na jasną masę (podobne jak na ciemną):
  • 1,5 szklanki kaszy manny (270 g),
  • 1 l mleka,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 laski wanilii.
Dodatkowo będą potrzebne:
  • 3 duże podłużne opakowania herbatników typu BeBe,
  • 4 duże banany - można je zastąpić innymi owocami, np. gruszkami.
Składniki na karmel:
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki wody. 
Składniki na polewę:
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
  • 2 łyżki kakao.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godzin.
Do wykonania tego ciasta użyłam blaszki o wymiarze 35 cm x 21 cm.

Zaczynam od przygotowania ciemnej masy:

1) Blaszkę smaruję masłem. Na dnie wykładam warstwę herbatników.
2) Z mleka odlewam pół szklanki i rozrabiam w niej kakao. 
3) Pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaję cukier, ziarna wanilii, masło i zaczynam gotować. Dodaję także mleko z kakaem. 
4) Jak już mleko się zagotuje, dodaję powoli kaszę mannę i cały czas mieszam, by nie powstały grudki. Można mieszać łyżką lub trzepaczką, jak komu wygodnie.
5) Gdy masa zgęstnieje, wylewam ją do blaszki na herbatniki i od razu wyrównuję szpatułką.
6) Masa stygnie dosyć szybko i po ok. 5-10 minutach układam na niej kolejną warstwę herbatników.

Teraz przygotowuję masę jasną:

1) Całe mleko wlewam do garnka, dodaję masło, ziarna wanilii, cukier i gotuję.
2) Jak mleko się zagotuje, powoli dodaję kaszę mannę i mieszam, by nie powstawały grudki.
3) Gdy całość zgęstnieje, wylewam masę na herbatniki i od razu wyrównuję szpatułką.

Teraz banany i karmel:

1) Banany obieram i kroję w plastry po długości na trzy części.
2) Układam je na jasnej masie jeden obok drugiego.
3) Teraz karmel: do małego garnuszka wlewam wodę i wsypuję cukier, mieszam do rozpuszczenia cukru. Podgrzewam na małym ogniu i doprowadzam do wrzenia. Syropu nie mieszam, żeby nie powstały grudki. Kiedy syrop ściemnieje, zdejmuję go z gazu i polewam nim banany na cieście.
4) Ciasto wkładam do lodówki i chłodzę przez godzinę.
 
Czas na polewę (po godzinie):

1) Mleko, cukier i masło wrzucam do małego garnuszka, podgrzewam i dokładnie mieszam do momentu, aż cukier się dobrze rozpuści.
2) Dodaję kakao i nadal mieszam, aż się dobrze rozpuści, a mieszanka ściemnieje.
3) Jak polewa już zgęstnieje, polewam nią ciasto przykrywając dokładnie banany.
4) Ciasto wkładam do lodówki i wyciągam je ok. pół godziny przed przyjściem gości.


Smacznego!

Źródło inspiracji tym razem to http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz