Oto składniki na ciemną masę:
- 1,5 szklanki kaszy manny (270 g),
- 1 l mleka,
- 1 kostka masła (200 g),
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 laski wanilii,
- 3 łyżki kakao naturalnego.
- 1,5 szklanki kaszy manny (270 g),
- 1 l mleka,
- 1 kostka masła (200 g),
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 laski wanilii.
- 3 duże podłużne opakowania herbatników typu BeBe,
- 4 duże banany - można je zastąpić innymi owocami, np. gruszkami.
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody.
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki mleka,
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- 2 łyżki kakao.
Do wykonania tego ciasta użyłam blaszki o wymiarze 35 cm x 21 cm.
Zaczynam od przygotowania ciemnej masy:
1) Blaszkę smaruję masłem. Na dnie wykładam warstwę herbatników.
2) Z mleka odlewam pół szklanki i rozrabiam w niej kakao.
3) Pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaję cukier, ziarna wanilii, masło i zaczynam gotować. Dodaję także mleko z kakaem.
4) Jak już mleko się zagotuje, dodaję powoli kaszę mannę i cały czas mieszam, by nie powstały grudki. Można mieszać łyżką lub trzepaczką, jak komu wygodnie.
5) Gdy masa zgęstnieje, wylewam ją do blaszki na herbatniki i od razu wyrównuję szpatułką.
6) Masa stygnie dosyć szybko i po ok. 5-10 minutach układam na niej kolejną warstwę herbatników.
Teraz przygotowuję masę jasną:
1) Całe mleko wlewam do garnka, dodaję masło, ziarna wanilii, cukier i gotuję.
2) Jak mleko się zagotuje, powoli dodaję kaszę mannę i mieszam, by nie powstawały grudki.
3) Gdy całość zgęstnieje, wylewam masę na herbatniki i od razu wyrównuję szpatułką.
Teraz banany i karmel:
1) Banany obieram i kroję w plastry po długości na trzy części.
2) Układam je na jasnej masie jeden obok drugiego.
3) Teraz karmel: do małego garnuszka wlewam wodę i wsypuję cukier, mieszam do rozpuszczenia cukru. Podgrzewam na małym ogniu i doprowadzam do wrzenia. Syropu nie mieszam, żeby nie powstały grudki. Kiedy syrop ściemnieje, zdejmuję go z gazu i polewam nim banany na cieście.
4) Ciasto wkładam do lodówki i chłodzę przez godzinę.
Czas na polewę (po godzinie):
1) Mleko, cukier i masło wrzucam do małego garnuszka, podgrzewam i dokładnie mieszam do momentu, aż cukier się dobrze rozpuści.
2) Dodaję kakao i nadal mieszam, aż się dobrze rozpuści, a mieszanka ściemnieje.
3) Jak polewa już zgęstnieje, polewam nią ciasto przykrywając dokładnie banany.
4) Ciasto wkładam do lodówki i wyciągam je ok. pół godziny przed przyjściem gości.
Smacznego!
Źródło inspiracji tym razem to http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz