Spodobała mi się opcja łączenia ciasta z batonami lub wafelkami. U przyjaciółki próbowałam kiedyś tarty snickersowej i była przepyszna. Pomyślałam sobie, że ja też mogłabym coś ciekawego zaserwować moim bliskim tym bardziej, że są przyzwyczajeni do tradycyjnych ciast.
Znalazłam różne przepisy pod hasłem "Prince Polo". Były to głównie serniki w różnych odmianach lub biszkopty. Ponieważ mam sentyment do tych wafelków, postanowiłam zrobić kompilację przepisów i dodać coś od siebie. I tak oto powstał biszkopt kakaowy i wafelkami Prince Polo :)
A oto przepis:
Składniki na ciasto:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksuję na małych obrotach. Ciasto przekładam do blaszki 24 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180C ok. 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawam na pół.
Piekarnika nie wyłączam. Robię teraz "wkładkę" :)
Składniki na masę środkową:
Budyń:
Masło (ja je troszkę rozpuściłam) ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodaję stopniowo budyń. Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodaję do kremu budyniowego. Miksuję do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy.
Jak przekładać ciasto:
biszkopt ciemny – budyń – wkładka – budyń – biszkopt ciemny.
Na wykończenie:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksuję na małych obrotach. Ciasto przekładam do blaszki 24 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180C ok. 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawam na pół.
Piekarnika nie wyłączam. Robię teraz "wkładkę" :)
Składniki na masę środkową:
- 7 białek,
- 1 szklanka cukru,
- szklanka orzechów mielonych (użyłam migdałów),
- 4 duże Prince Polo XXL (pokruszone),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Budyń:
- 1/2 litra mleka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- cukier waniliowy,
- 7 żółtek.
- 1 kostka masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- gorzka czekolada,
- 2 łyżki mleka.
Masło (ja je troszkę rozpuściłam) ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodaję stopniowo budyń. Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodaję do kremu budyniowego. Miksuję do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy.
Jak przekładać ciasto:
biszkopt ciemny – budyń – wkładka – budyń – biszkopt ciemny.
Na wykończenie:
- gorzka czekolada – to będzie polewa,
- ok. 10 g rozdrobnionych orzechów (ja użyłam migdały) lub wiórków kokosowych - na posypkę.
Moim głównym źródłem inspiracji w tym
przypadku była strona http://kruchebabeczki.blogspot.com/
Oczywiście przepis ten nieco zmodyfikowałam na własne potrzeby ;)
Oczywiście przepis ten nieco zmodyfikowałam na własne potrzeby ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz