Potrzebne będą następujące składniki:
Na ciasto brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 70 g mąki pszennej.
- 50 g cukru,
- 30 g masła,
- 70 ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%.
- 4 banany,
- sok z połowy cytryny,
- 400 ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- kakao.
A teraz zabieram się za brownie:
1. Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z masłem. Następnie lekko ostudzam.
2. Dodaję cukier, miksuję na najwyższych obrotach dodając po kolei jajka. Na sam koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam masę.
3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 26 cm
4. Ciasto piekę ok. 30-35 minut w temp. 190C aż do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiam do ostudzenia.
Przygotowanie sosu karmelowego:
1. Na patelni karmelizuję cukier na złoty kolor. Ściągam patelnię z gazu, dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i szybko mieszam, żeby się roztopiło.
2. Patelnię znów stawiam na palnik (na średni ogień), dodaję śmietanę i ciągle mieszam aż cały sos lekko zgęstnieje.
Złożenie ciasta:
1. Banany obieram, kroję po długości, układam na ostygniętym brownie po okręgach i smaruję je sokiem z cytryny za pomocą pędzelka.
2. Ciepłym sosem karmelowym polewam dokładnie banany i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 15-20 minut.
3. W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder i jeszcze chwilę ubijam.
4. Gotową śmietanę nakładam na posmarowane karmelem banany. Ciasto znów chowam do lodówki.
5. Przed samym podaniem ciasta gościom posypuję je kakaem.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz