Polecam!
A oto lista składników:
- 1 duża cukinia,
- 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Teraz wykonanie:
1. Na tarce na dużych oczkach ścieram cukinię, przekładam ją na sitko, solę odrobinę i zostawiam na kilka minut, aby cukinia puściła sok. Dzięki temu nie będzie taka gorzkawa.
2. Następnie na tarce na dużych oczkach ścieram ziemniaka/ki i przekładam do dużej miski.
3. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę.
4. Do ziemniaków dodaję odsączoną na sitku cukinię, mąkę pszenną, czosnek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
5. Na patelni rozgrzewam olej.
6. "Ciasto plackowe" nakładam łyżką stołową na patelnię, rozpłaszczam i smażę, co jakiś czas przekładając je na drugą stronę do zezłocenia się.
7. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Placki można także posypać zwykłym cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz