Polecam!
Potrzebne składniki:
- ok. 350 g ciasteczek OREO lub podobnych,
- 1 czubata łyżka masła,
- ok. 600 g mielonego sera na sernik (taki z wiaderka),
- 250 g sera mascarpone,
- 400 g śmietany kremówki 30%,
- 2 jajka,
- 2 żółtka (z pozostałych białek można zrobić beziki z tego przepisu),
- 200 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej,
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
1. Robię spód ciasta:
- w rondelku roztapiam masło,
- 130 g ciastek rozgniatam wałkiem w torebce lub w wysokim naczyniu blenderem na drobny pył,
- łączę masło z ciasteczkami i dokładnie mieszam na jednolitą masę,
- tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładam papierem do pieczenia,
- masę ciasteczkową wykładam na dno tortownicy i wkładam do lodówki na godzinę.
3. Masę serową wylewam do tortownicy na ciasteczkowy spód i wciskam w nią pokrojone na połówki lub ćwiartki (ok. 90 g) ciasteczek.
4. Sernik piekę w 150-160 C w opcji góra-dół, bez termoobiegu przez ok. 50-60 minut.
5. Po tym czasie zostawiam sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, a następnie jeszcze przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.
6. Po tym czasie wystawiam sernik do ostudzenia. Jak już ostygnie, wkładam do lodówki na ok 3-4 godziny, aby sernik stężał.
7. Po tym czasie ubijam 200 g śmietany 30%-owej na sztywno, na koniec dodaję 100 g mascarpone, cukier puder i miksuję do połączenia się składników.
8. Tak przygotowanym kremem dekoruję sernik z wierzchu i po bokach, jeśli jeszcze zostanie kremu.
9. Pozostałe ciasteczka kroję na połówki i ćwiartki i dekoruję sernik.
10. Tak przygotowany sernik wkładam do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc, gdyż następnego dnia smakuje jeszcze bardziej ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz