piątek, 1 września 2017

Ekspresowe ciasto z truskawkami

Już jakiś czas temu dostałam od koleżanki przepis na ekspresowe ciasto, które zawsze mnie ratuje w sytuacji, kiedy mam od niespodziewanych gości telefon w stylu: "Cześć, co robicie? Pomyśleliśmy Was odwiedzić i jeśli Wam to nie przeszkadza, będziemy za godzinę :)". Większość osób w takiej sytuacji panikuje, a ja od razu zabieram się za ekspresowe ciasto. Ekspresowe dlatego, że w czasie grzania piekarnika szykuję całe ciasto, a piecze się ono ok. 45 minut i jest gotowe akurat na przyjście gości :)

Jego drugą zaletą jest to, że można dodać dowolne owoce, jakie mamy akurat w domu, zrobić je z czekoladą lub w ogóle nic nie dodawać i podać gościom np. z ulubionymi lodami ;)

Polecam Wam z całego serca!


Potrzebne składniki:
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru (może być trzcinowy),
  • cały cukier wanilinowy,
  • 2 szklanki mąki pszennej - może to być także orkiszowa,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • dowolne owoce lub warzywa - jabłka w cząstkach, truskawki, borówki, gruszki, rabarbar w kawałkach, itd.,
  • odrobina masła i bułki tartej do posmarowania foremki,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Nastawiam piekarnik na 180C i szykuję foremkę / tortownicę - można ją wyłożyć papierem lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą.

A teraz do dzieła:
1. Do dużej miski wsypuję cukier, dodaję jajka, cukier wanilinowy i całość miksuję na wysokich obrotach na gładką masę.
2. Dodaję pozostałe składniki (oprócz owoców / warzyw) i dalej miksuję, aby dokładnie się połączyły.
3. Ciasto wylewam do foremki, dodaję owoce / warzywa według opisu poniżej, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180C (grzanie od dołu) przez 45-50 minut, aż ciasto będzie rumiane lub do suchego patyczka. Wystawiam ciasto do ostygnięcia.
4. Gdy ciasto ostygnie, posypuję je cukrem pudrem i podaję gościom.

UWAGA:
Owoce można dodawać na kilka sposobów:
1. Można je dodać bezpośrednio do ciasta (np. borówki, rabarbar) i całość wylać do foremki.
2. Można wyłożyć je na dno foremki i zalać ciastem (np. jabłka, gruszki).
3. Można najpierw przelać ciasto do foremki, a następnie owoce wyłożyć na wierzchu i delikatnie wcisnąć je do ciasta (np. truskawki, jabłka, gruszki). 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz