piątek, 8 września 2017

Pyszna tarta z jabłkami

Tarty to kolejny rodzaj ciasta, który uwielbiam. Nie zawsze mi wychodzą tak, jak bym sobie tego życzyła, ale docieramy się ;)

Tym razem podam przepis na tartę z jabłkami - jest krucha, smaczna, trochę świąteczna, a przede wszystkim pyszna ;)


Potrzebne składniki na ciasto:
  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 jajko.

Składniki na sos:
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, jak ktoś nie lubi),
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej.

Wsad owocowy:
  • 2-3 duże jabłka.

Najpierw zagniatam ciasto kruche:
1. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaję masło w małych kawałkach i siekam je w mieszance jeszcze drobniej nożem.
2. Dodaję jajko i zagniatam ciasto.
3. Z ciasta formuję kulkę, owijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na 30 minut.

Gdy ciasto będzie leżakować w lodówce, przygotowuję "wkład":
1. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam.
2. Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, a następnie w plasterki - księżyce.

Piekarnik ustawiam na 200C w opcji góra-dół i zabieram się za tartę.

Pieczenie ciasta:
1. Ciasto wyjmuję z lodówki na blat posypany lekko mąką, wałkuję i wykładam na foremkę do tarty przy pomocy wałka. Nakrywam papierem, wysypuję obciążniki (groch lub fasolę) i piekę 15 minut w 200C. Po tym czasie zdejmuję papier z ciężarkami i piekę jeszcze przez 5 minut.
2. Ciasto wyjmuję z piekarnika, wykładam jabłkami po okręgu i zalewam sosem. Wkładam do piekarnika i dalej piekę w 180C przez 30 minut.

Smacznego!

Źródło: www.kotlet.tv






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz