POLECAM!
Czas pierwszego przygotowania: 10-15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Całość: ok. 1 godz.
Na 3 osoby potrzebne są:
- 3 pojedyncze, nieco grubsze piersi z kurczaka,
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (w liściach lub najlepiej rozdrobniony),
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- mały kawałek sera fety - dla chętnych,
- 3 plasterki dowolnego żółtego sera,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (rozmrożonego),
- 1 jajko.
Najpierw włączam piekarnik na 200C. W tym czasie postępuję w następujący sposób:
Przygotowanie szpinaku:
Na patelni rozpuszczam masło i smażę nieco rozmrożony szpinak do momentu, aż cała woda odparuję. Następnie dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość smażę ok. 2 minut. Potem wyłączam palnik. Na koniec dodaję śmietanę i wszystko dokładnie mieszam. To będzie nasze nadzienie do piersi kurczakowej. Można dodać również rozdrobniony ser feta, jak ktoś lubi ;) W takim przypadku nie należy wcześniej solić szpinaku.
Przygotowanie piersi z kurczaka:
Zaczynam od dokładnego umycia mięsa pod bieżącą wodą, następnie odkrawam wszelkie tłuszczyki, żyłki i błonki. Rozcinam każdą pierś wzdłuż od boku tak, by powstała kieszonka, czyli niezupełnie do końca. Do kieszonki wkładam pół plasterka sera żółtego, następnie kładę 1-2 łyżki farszu ze szpinaku i znów połowę plasterka sera żółtego. Mięso posypuję po wierzchu delikatnie solą. Tak samo postępuję z kolejnymi kawałkami piersi z kurczaka. Na każdą przypada 1 plasterek sera żółtego.
Ciasto francuskie:
Rozmrożone ciasto francuskie rozwijam i dzielę nożem na 3 równe kawałki - przecinam nożem równolegle do krótszej krawędzi tak, by powstały nam 3 równe prostokąty. Na środku pierwszego kawałka kładę jedną nafaszerowaną pierś z kurczaka. Z obu jej stron nacinam ciasto francuskie na małe paski o szerokości ok. 2 cm. Tymi paseczkami będziemy zawijać mięso w stylu jodełki (jak na kulebiak).
Uwaga: jeżeli nasza nafaszerowana pierś kurczakowa jest nieco większa, kawałek ciasta francuskiego można nieco porozciągać po szerokości.
Pieczenie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią zawinięte mięso. W małej miseczce lub szklaneczce rozbijamy jajko i je roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nasze "plecionki" po wierzchu roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka lub po prostu palcem. Ważne, by ciasto było posmarowane w całości po wierzchu, bo wtedy podczas pieczenia nam się ładnie zarumieni. Wkładamy całość do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
Uwaga: jeżeli masz termoobieg, czas pieczenia należy skrócić o ok. 5 minut.
W czasie pieczenia mięsa można przygotować pozostałe elementy obiadu, a więc surówkę i ziemniaki. Po wymaganym czasie wyjmujemy mięso w piekarnika i od razu podajemy.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz