Przepis jest bardzo prosty i każdy da sobie z nim radę. Źródłem inspiracji tym razem była publikacja Kuchni Lidla "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego" (czyli wersja słodka).
Najpierw szykuję sobie tortownicę, którą smaruję masłem i obsypuję mąką.
A teraz składniki:
1. na ciasto:
- kostka miękkiego masła 250 g,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 180 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 kg jabłek,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta cynamonu.
- 30 g schłodzonego masła,
- 30 g cukru pudru,
- 30 g mąki pszennej tortowej.
Dodatkowo potrzebne będą:
- cukier puder do posypania ciasta,
- odrobina masła i mąki to posmarowania i oprószenia brytfanki.
Ustawiam piekarnik na 165C w opcji z termoobiegiem góra-dół i zabieram się za ciasto:
1. Miękkie masło ucieram mikserem z cukrami na gładką puszystą masę, następnie pojedynczo dodaję jajka i nadal miksuję. Dodaję kolejne składniki: obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko dokładnie miksuję.
2. Ciasto przekładam do tortownicy.
3. Jabłka dokładnie myję, obieram ze skórki i gniazd nasiennych, kroję na mniejsze kawałki w kształcie księżyców, układam na wierzchu ciasta, tworząc wachlarz dookoła, skrapiam sokiem z cytryny i obsypuję odrobiną cukru i cynamonem.
4. Teraz robię kruszonkę: zagniatam ciasto ze wszystkich składników. Gotową kruszonką obsypuję wierzch ciasta.
5. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę w temp. 165C z termoobiegiem przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
6. Gotowe ciasto studzę, a następnie obsypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło inspiracji: https://kuchnialidla.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz