Tym razem zrobiłam mojej Rodzinie na obiad tartę z warzywami i boczkiem parzonym. Oczywiście wsad można sobie robić dowolny, w zależności od produktów, jakie mamy w lodówce. Tarta się nie spaliła, wyszła niesamowicie pyszna, dlatego dzielę się przepisem ;)
Potrzebne będą następujące składniki:
1) na ciasto kruche:
- 125 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 50-60 ml wody,
- szczypta soli.
- 6 dużych pieczarek,
- 150 g boczku parzonego,
- 1 duża cebula,
- 1 duża czerwona papryka,
- 25 g masła,
- 2 jajka,
- 4 plasterki sera żółtego startego na tarce na dużych oczkach,
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej,
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki,
- 1/2 łyżeczki soli.
Najpierw zagniatam ciasto:
1. Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dorzucam drobno pokrojone masło, które rozdrabniam jeszcze bardziej w mące.
2. Dodaję żółtko, wodę i zagniatam ciasto.
3. Formuję kulę i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Teraz przygotowuję nadzienie:
1. Pieczarki, boczek, cebulę i paprykę kroję na drobne kawałki i duszę na maśle na patelni aż wszystko będzie miękkie. Odstawiam na bok.
2. Do małej miseczki wlewam jogurt, dodaję mąkę, jajka, starty wcześniej ser żółty, sól i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam na bok.
A teraz czas na całość:
1. Najpierw nagrzewam piekarnik na 200C z termoobiegiem.
2. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je na obsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykładam wałkiem na formę do tarty. Ja mam sylikonową, ale jeśli masz ceramiczną lub metalową, to wcześniej posmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą.
3. Ciasto nakrywam papierem do pieczenia i obciążam grochem lub fasolą.
4. Piekę w 200C ok. 12-15 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika, zdejmuję obciążniki i papier i dopiekam ciasto jeszcze przez 5 minut do lekkiego zrumienienia.
5. Po tym czasie wyjmuję ciasto i wykładam na nie wcześniej przygotowany farsz oraz zalewam wcześniej przygotowanym jogurtem z dodatkami tak, by pokryć wszystkie warzywa.
6. Tartę piekę w 180C przez 30 minut.
Inspiracja na ciasto z www.kotlet.tv
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz