piątek, 3 lutego 2017

Tarta z warzywami i boczkiem

Kiedyś powiedziałam, że mój piekarnik nie lubi piec tart. Ja je uwielbiam, więc idziemy na kompromis raz na jakiś czas i podejmujemy się wspólnego działania.

Tym razem zrobiłam mojej Rodzinie na obiad tartę z warzywami i boczkiem parzonym. Oczywiście wsad można sobie robić dowolny, w zależności od produktów, jakie mamy w lodówce. Tarta się nie spaliła, wyszła niesamowicie pyszna, dlatego dzielę się przepisem ;) 


Potrzebne będą następujące składniki:
1) na ciasto kruche:
  • 125 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 50-60 ml wody,
  • szczypta soli. 
2) na wsad
  • 6 dużych pieczarek,
  • 150 g boczku parzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 25 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4 plasterki sera żółtego startego na tarce na dużych oczkach,
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Najpierw zagniatam ciasto:
1. Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dorzucam drobno pokrojone masło, które rozdrabniam jeszcze bardziej w mące.
2. Dodaję żółtko, wodę i zagniatam ciasto.
3. Formuję kulę i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Teraz przygotowuję nadzienie:
1. Pieczarki, boczek, cebulę i paprykę kroję na drobne kawałki i duszę na maśle na patelni aż wszystko będzie miękkie. Odstawiam na bok.
2. Do małej miseczki wlewam jogurt, dodaję mąkę, jajka, starty wcześniej ser żółty, sól i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam na bok.

A teraz czas na całość:
1. Najpierw nagrzewam piekarnik na 200C z termoobiegiem.
2. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je na obsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykładam wałkiem na formę do tarty. Ja mam sylikonową, ale jeśli masz ceramiczną lub metalową, to wcześniej posmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą.
3. Ciasto nakrywam papierem do pieczenia i obciążam grochem lub fasolą. 
4. Piekę w 200C ok. 12-15 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika, zdejmuję obciążniki i papier i dopiekam ciasto jeszcze przez 5 minut do lekkiego zrumienienia.
5. Po tym czasie wyjmuję ciasto i wykładam na nie wcześniej przygotowany farsz oraz zalewam wcześniej przygotowanym jogurtem z dodatkami tak, by pokryć wszystkie warzywa.
6. Tartę piekę w 180C przez 30 minut. 

Inspiracja na ciasto z www.kotlet.tv

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz