Potrzebne będą następujące składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 3 duże jabłka,
- cynamon,
- 1 roztrzepane jajko,
- odrobina cukru brązowego,
- cukier puder do oprószenia.
Ustawiam piekarnik na 200C z termoobiegiem.
Teraz zabieram się za ciasto:
1. Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia i kroję na 12 równych kawałków.
2. Jabłka obieram, wykrawam ogryzek i kroję je na ćwiartki lub nieco mniejsze półksiężyce.
3. Kawałki jabłek rozkładam na sześciu kwadratach ciasta francuskiego, posypuję cynamonem i brązowym cukrem.
4. Pozostałe 6 kawałków nakrawam specjalnym wałkiem, by powstały niepełne paseczki. Jeśli nie masz takiego wałka, możesz to zrobić nożem.
5. Każdy nacięty kawałek nakładam na kawałek z jabłkiem i dociskam po bokach widelcem tak, by powstały mini ząbki.
6. Następnie wszystkie kawałki smaruję roztrzepanym jajkiem.
7. Ciastka wkładam do piekarnika nagrzanego do 200C i piekę ok. 12-15 minut do zarumienienia.
8. Gotowe ciastka wyjmuję na talerz i posypuję cukrem pudrem. Podaję na stół.
Ostrzegam - znikają ekspresowo ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz