piątek, 10 lutego 2017

Jabłka w cieście francuskim

Były już brzoskwinie w cieście francuskim - przepis tutaj, to przyszedł czas na jabłka.



Potrzebne będą następujące składniki:
  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 duże jabłka,
  • cynamon,
  • 1 roztrzepane jajko, 
  • odrobina cukru brązowego,
  • cukier puder do oprószenia.

Ustawiam piekarnik na 200C z termoobiegiem.

Teraz zabieram się za ciasto:
1. Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia i kroję na 12 równych kawałków.
2. Jabłka obieram, wykrawam ogryzek i kroję je na ćwiartki lub nieco mniejsze półksiężyce.
3. Kawałki jabłek rozkładam na sześciu kwadratach ciasta francuskiego, posypuję cynamonem i brązowym cukrem.
4. Pozostałe 6 kawałków nakrawam specjalnym wałkiem, by powstały niepełne paseczki. Jeśli nie masz takiego wałka, możesz to zrobić nożem.
5. Każdy nacięty kawałek nakładam na kawałek z jabłkiem i dociskam po bokach widelcem tak, by powstały mini ząbki.
6. Następnie wszystkie kawałki smaruję roztrzepanym jajkiem.
7. Ciastka wkładam do piekarnika nagrzanego do 200C i piekę ok. 12-15 minut do zarumienienia.
8. Gotowe ciastka wyjmuję na talerz i posypuję cukrem pudrem. Podaję na stół.

Ostrzegam - znikają ekspresowo ;)

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz