sobota, 18 lutego 2017

Tarta z jabłkami i rabarbarem

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc trzeba sobie jakoś humor poprawić. Zachciało mi się ciasta, które jest lekkie, a zarazem odświeżające. Pomyślałam, by zrobić tartę z jabłkami i rabarbarem - jabłka nadadzą ciastu słodyczy, a rabarbar kwaskowatości. Ciasto wyszło rewelacyjne, więc podaję przepis :D 

Na tartę potrzebne będą:
  • 400g mąki pszennej,
  • 200g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • ok. 10 łyżek stołowych zimnej wody.
Na wsad potrzebne będą:
  • 1 duże jabłko,
  • 2 laski rabarbaru pocięte na kawałki ok. 2 cm,
  • 1,5 szklanki cukru brązowego,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2/3 śmietany kremówki 30%,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej.
Najpierw przygotowuję kruche ciasto:
1. Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, mieszam. Dodaję masło pokrojone na małe kawałki.
2. Masło rozdrabniam nożem w mące, dodaję wodę i zagniatam ciasto na jednolitą masę.
3. Ciasto formuję w kulę i wkładam do lodówki na 30 minut.


Teraz szykuję wsad:
1. Do miski wrzucam pokrojony w kostkę rabarbar oraz jabłko również pokrojone w małe cienkie kawałki, dodaję mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier i dokładnie mieszam. Miskę odstawiam na bok, żeby rabarbar puścił sok.
2. W szklance mieszam śmietanę z mąką pszenną i odstawiam na bok.
Nagrzewam piekarnik na 200C z termoobiegiem.

Zabieram się za ciasto:
1. Ciasto kruche wyjmuję z lodówki, rozgniatam lub rozwałkowuję na placek o grubości ok. 5 mm i wykładam je do foremki na tartę.
2. Dolną część ciasta nakłuwam widelcem. Na całość kładę papier do pieczenie, a na papier obciążniki - może to być fasola, groch, kulki, itp.
3. Ciasto piekę 15 minut w temperaturze 200C. Po tym czasie zdejmuję papier z obciążnikami i piekę jeszcze 5 minut.
4. Ciasto wyjmuję z piekarnika, nakładam mieszankę rabarbarowo-jabłkową, a na koniec zalewam wszystko śmietaną z mąką.
5. W piekarniku zmniejszam temperaturę do 180C, wkładam ciasto i piekę ok. 40 minut.
6. Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika do ostygnięcia.
Dla ozdoby ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz