Potrzebne będą:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 125 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka mleka,
- 2 białka.
A teraz do dzieła:
1. Przesiewam mąkę do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, sól, jajko oraz pokrojone w kawałki masło. Zagniatam ciasto na gładką masę.
2. W drugiej misce mieszam kakao, cukier puder i mleko. Połowę ugniecionego wcześniej ciasta zagniatam z ciemną mieszanką na gładką masę.
3. Oba ciasta zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na jedną godzinę.
4. Po tym czasie wyciągam oba ciasta z lodówki i rozwałkowuję na dwa placki o grubości ok. 0,5 cm. Jeden placek smaruję cienko białkiem i kładę na niego drugi placek. Wierzchni placek również smaruję białkiem, aby mogły się skleić. Zawijam oba placki w roladę i wkładam całość do lodówki na 10 minut
5. Piekarnik nagrzewam do 180C (termoobieg 160C).
6. Ciasto wyjmuję z lodówki, kroję na plastry o grubości ok. 0,5 cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Ciasteczka piekę ok. 15 minut, a następnie wykładam na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz