Najpierw nagrzewam piekarnik do temp. 180C w opcji z termoobiegiem.
My najczęściej wykorzystujemy poniższe składniki:
- dowolne pieczywo,
- 4 duże pieczarki,
- kilka plasterków sera żółtego - ilość zależy od tego, jak bardzo mają być serowe,
- 2-3 plasterki dowolnej wędliny,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Ser żółty i pieczarki ścieram na tarce na dużych oczkach.
2. Wędlinę kroję na drobną kostkę.
3. Ser i pieczarki wrzucam do dużej miski, dodaję jajko, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam w misce.
4. Pieczywo kroję na kromki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można także posmarować pieczywo masłem, by było bardziej chrupiące.
5. Przygotowany farsz wykładam na każdą kromkę.
6. Piekę w temp. 180C z termoobiegiem góra i dół ok. 7 minut, aż ser się rozpuści.
7. Na gotowe zapiekanki można nałożyć ketchup, majonez lub sos czosnkowy - wedle uznania.
Konsumpcja następuje natychmiast w tempie ekspresowym ;)
Oczywiście można dodać drobno pokrojoną cebulę, pomidory suszone, czy co tam przyjdzie do głowy. Ta wersja jest po prostu wersją najprostszą i najszybszą ;)
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz