piątek, 29 kwietnia 2016

Zapiekanki

Czasem chciałoby się coś przekąsić, coś dobrego, co zapełni pustkę w brzuchu, a jednocześnie coś, co można szybko przyrządzić. Jedną z takich przekąsek są zapiekanki, które można zrobić z dowolnych składników.



Najpierw nagrzewam piekarnik do temp. 180C w opcji z termoobiegiem.

My najczęściej wykorzystujemy poniższe składniki:
  • dowolne pieczywo,
  • 4 duże pieczarki,
  • kilka plasterków sera żółtego - ilość zależy od tego, jak bardzo mają być serowe,
  • 2-3 plasterki dowolnej wędliny,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
1. Ser żółty i pieczarki ścieram na tarce na dużych oczkach.
2. Wędlinę kroję na drobną kostkę.
3. Ser i pieczarki wrzucam do dużej miski, dodaję jajko, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam w misce.
4. Pieczywo kroję na kromki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można także posmarować pieczywo masłem, by było bardziej chrupiące.
5. Przygotowany farsz wykładam na każdą kromkę.
6. Piekę w temp. 180C z termoobiegiem góra i dół ok. 7 minut, aż ser się rozpuści.
7. Na gotowe zapiekanki można nałożyć ketchup, majonez lub sos czosnkowy - wedle uznania.

Konsumpcja następuje natychmiast w tempie ekspresowym ;)

Oczywiście można dodać drobno pokrojoną cebulę, pomidory suszone, czy co tam przyjdzie do głowy. Ta wersja jest po prostu wersją najprostszą i najszybszą ;)

Życzę smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz