Jako że sezon na dynię trwa, zrobiłam sprawdzone przeze mnie ciasto dyniowe. Przepis znalazłam kiedyś na www.swiatciast.pl Rodzina już dawno się w nim rozsmakowała, przyszedł czas na moich gości ;)
Do wykonania tego ciasta użyłam blaszki "keksówki".
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Czas pieczenia: 40-45 minut, grzałka dolna.
Całość razem: ok. 1 godziny.
Oto składniki na ciasto:
- 2 szklanki miąższu z dyni,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru (może być brązowy lub drobny do wypieków),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki oleju,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 5 łyżeczek cynamonu,
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich (opcjonalnie).
Piekarnik ustawiam na 180C (grzałka dolna) i zabieram się za ciasto.
1) Dynię obieram z pestek i skórki. Ścieram na tarce na dużych oczkach tak. by otrzymać 2 szklanki startej dyni. Odstawiam na bok.
2) Jajka ubijam mikserem z cukrem na puszystą masę.
3) Do masy wlewam olej oraz dodaję mąkę, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną i cynamon.
4) Wszystkie składniki razem miksuję (masa będzie gęsta), a na koniec dodaję dynię i dalej miksuję do wymieszania się wszystkich składników. Można dodać także rozdrobnione orzechy włoskie.
5) Masę przekładam do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia. Można także "keksówkę" posmarować masłem i oprószyć mąką.
6) Ciasto wkładam do nagrzanego do 180C piekarnika (grzałka dolna) i piekę ok. 45-50 minut.
7) Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika, wyjmuję z blaszki i studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz