piątek, 10 lipca 2015

Pancakes na śniadanie

Sobota, lenistwo, ochota na jakiś smaczek... Wiem! Pancakes!

Szybko wsparłam się Moimi Wypiekami i powstały smakowitości ;)

Mała uwaga - wcale nie potrzebujesz małej patelni, a nawet wskazana jest większa. Ciasto jest dość gęste i utrzyma swój kształt małego naleśnika, a łatwiej będzie go odwracać smażąc naleśniki na większej patelni ;)

 

Jeżeli będziemy smażyć małe naleśniki, to wyjdzie ok. 12 sztuk.

Przechodzę więc do listy składników:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • 75 g rozpuszczonego masła.

Wykonanie:
1) Rozpuszczam masło w rondelku, a następnie studzę.
2) Do wysokiej miski wlewam mleko, dodaję jajko i rozpuszczone masło. Całość szybko roztrzepuję widelcem.
3) W osobnej misce łączę suche składniki: przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier i szczyptę soli.
4) Suche składniki dodaję do mokrych i miksuję na wysokich obrotach. Ciasto powinno być puszyste i gęste.
5) Większą patelnię wstawiam na gaz i podgrzewam - bez tłuszczu. Jak patelnia będzie ciepła, łyżką wazową nakładam ciasto naleśnikowe. Smażę naleśnik 3-4 minuty i przekręcam go na drugą stronę. Znów smażę ok. 3-4 minuty i zdejmuję z patelni.

Pancakes można jeść na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakują polane sosem klonowym - wtedy jest po prostu niebo w gębie :) Zamiast sosu klonowego można je polać miodem, posypać owocami (malinami, borówkami, jagodami, bananami, itd.) lub posypać drobno zmielonymi orzechami. Ja posypałam je cukrem pudrem i dodałam świeże liście mięty, a Dziecko zjadło z ketchupem. Wariacji podania jest nieskończenie wiele, wystarczy uruchomić swoją fantazję i pomyśleć o swoich ulubionych dodatkach ;)



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz