Czy były dobre? Sami oceńcie po odpowiedzi mojego Dziecka:
- Smakowało Ci śniadanie?
- Mamo, było wyśmienite! Możesz robić takie codziennie! :D - powiedziała prawie pięciolatka ;)
A więc do dzieła!
Potrzebne składniki:
- 1 jajko,
- 100 ml jogurtu naturalnego (pół szklanki),
- 75 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- niecała łyżka oleju / oliwy.
Wykonanie:
1. Do miski wbijam jajko, dodaję jogurt i mieszam trzepaczką do wymieszania się składników.
2. Dodaję pozostałe składniki (kolejność nie ma znaczenia) i wszystko mieszam trzepaczką. Z początku ciasto będzie gęste, grudkowate i klejące, więc trzeba mieszać, aż powstanie gładka puszysta masa, a wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.
3. Rozgrzewam patelnię. Łyżką nakładam ciasto - 4 kleksy w małych odstępach od siebie i smażę na średnim ogniu ok. 2 minut aż się zarumienią. Po tym czasie przekładam placki na drugą stronę i również smażę ok. 2 minut do zrumienienia się.
4. Pancakesy podaję od razu. Można je zjeść na sucho lub dodatkowo polać syropem klonowym lub jakiś sosem. U nas tym razem był jogurt z jagodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz