wtorek, 28 czerwca 2016

Pancakes na jogurcie

W planach na śniadanie były pancakes na kefirze. Jednak plan upadł u podstaw, gdyż okazało się, że w lodówce nie ma kefiru :( Był za to jogurt naturalny, który idealnie zastąpił kefir :) Śniadanie miało być na dwie osoby (dla Mamy i Dziecka), więc standardowy przepis, z którego korzystam, okroiłam na pół i wyszło mi 8 małych placków.

Czy były dobre? Sami oceńcie po odpowiedzi mojego Dziecka:
- Smakowało Ci śniadanie?
- Mamo, było wyśmienite! Możesz robić takie codziennie! :D - powiedziała prawie pięciolatka ;)



A więc do dzieła!

Potrzebne składniki:
  • 1 jajko,
  • 100 ml jogurtu naturalnego (pół szklanki),
  • 75 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • niecała łyżka oleju / oliwy.

Wykonanie:
1. Do miski wbijam jajko, dodaję jogurt i mieszam trzepaczką do wymieszania się składników.
2. Dodaję pozostałe składniki (kolejność nie ma znaczenia) i wszystko mieszam trzepaczką. Z początku ciasto będzie gęste, grudkowate i klejące, więc trzeba mieszać, aż powstanie gładka puszysta masa, a wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.
3. Rozgrzewam patelnię. Łyżką nakładam ciasto - 4 kleksy w małych odstępach od siebie i smażę na średnim ogniu ok. 2 minut aż się zarumienią. Po tym czasie przekładam placki na drugą stronę i również smażę ok. 2 minut do zrumienienia się.
4. Pancakesy podaję od razu. Można je zjeść na sucho lub dodatkowo polać syropem klonowym lub jakiś sosem. U nas tym razem był jogurt z jagodami.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz