sobota, 12 marca 2016

Parówki w cieście francuskim

Uwielbiam ciasto francuskie w różnej odsłonie. Dzięki niemu można przyrządzić wiele przekąsek na słono, na słodko, a także w wersji pikantnej, w zależności od nastroju i potrzeb.

My uwielbiamy parówki w cieście francuskim, które sobie czasem przygotowujemy, gdy mają wpaść do nas goście. Przygotowuje się je niezmiernie szybko. Oprócz parówek można dodać również inne ulubione składniki. Ważne jest, by ciasto było już rozmrożone, czyli odpowiednio wcześniej wyjęte z zamrażalnika.




A więc do dzieła!

Najpierw włączam piekarnik na 200C.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej prostokątne, nie okrągłe),
  • 5 parówek,
  • kilka plasterków ulubionego sera żółtego,
  • ketchup,
  • 1 roztrzepane jajko.

W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, przygotowuję blaszkę, którą wykładam papierem do pieczenia.

Teraz czas na parówki:
1. Ciasto francuskie rozkładam na płasko i przekrawam na małe prostokątny mniej więcej o boku ok. 10-12 cm każdy. Powinno być 15 takich kwadratów.
2. Parówki kroję na mniejsze kawałki - na ogół jedna parówka na trzy równe części, żeby było łącznie 15 kawałków.
3. Ser żółty także kroję na mniejsze kawałki, żeby otrzymać 15 części.
4. Teraz składam wszystkie elementy w następującej kolejności:
  • każdy kawałek ciasta francuskiego smaruję ketchupem,
  • następnie kładę ser żółty i parówkę,
  • całość zwijam po przekątnej w rulonik i odkładam na blaszkę.
5. Każdy rulonik smaruję roztrzepanym jajkiem.
6. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C i całość piekę ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.
7. Parówki można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno - smakują wyśmienicie ;)

Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz