piątek, 9 września 2016

Pyszne kokosanki

Kiedyś mi się wydawało, że bezy czy kokosanki są trudne do samodzielnego wykonania. Nic bardziej błędnego! Są bardzo łatwe i szybko się je robi (tylko 3 składniki!) i na pewno każdemu się to uda ;)

 
Oto przepis z Moich Wypieków na bardzo smaczne kokosanki, które umilą niejedno spotkanie towarzyskie. Tylko uwaga - szybko znikają ;)

Potrzebne będą:
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 140 g cukru pudru,
  • ok. 220 g wiórków kokosowych (jedno opakowanie).
Najpierw nagrzewam piekarnik do 170C. 

A teraz się zabieramy za wyrabianie ciasta:
1. Oddzielam białka od żółtek.
2. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce dodaję cukier puder - jak przy bezach.
3. Dodaję żółtka jedno po drugim nadal miksując.
4. Do masy dodaję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam całość szpatułką lub drewnianą łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto łyżką stołową. "Kleksy" nie mogą się stykać ze sobą. Trzeba pamiętać, że ciasto się nieco spłaszczy pod wpływem temperatury.

Kokosanki piekę ok. 15 minut, do zrumienienia się. Po tym czasie wyjmuję je z piekarnika i studzę na kratce. Powinny być kruche na zewnątrz, a w środku mięciutkie. 

Pyszniutkie! Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz